Sola solarium

Sola solarium

Funderar du på att sola solarium, men vill veta lite innan du börjar sola solarium för första gången. Då gör du helt rätt då det finns en hel myter om att sola och solarium som gör att man ibland inte vet vad som är rätt eller fel. Därav ska vi försöka ge dig några sola solarium tips samtidigt som vi försöker besvara några av de vanligaste myterna och frågorna som våra besökare och kunder brukar ha när de ska sola för första i solarium. Det är frågor allt ifrån att vad man ska tänka på när man ska sola och fakta om solarium såsom hur ofta man kan sola, ifall det är farligt att sola och ifall man kan sola när man är gravid.

Sola solarium tips och råd

Är du ute efter sola solarium tips? För dig som vill få sola tips på vad man ska tänka på inför solariumbesök så kommer du inte att bli besviken. Här kommer du att hitta många sola solarium tips och råd inför ditt solariebesök.

Innan vi går igenom några av de vanligaste frågorna så tänkte inleda med några grundläggande sola solarium tips och råd. Håll dig till dessa grundregler så utsätter du inte för någon fara. Här är några grundläggande råd för dig som ska sola första gången i ett solarium:

  • Vi har alla olika solarium hudtyper och normalt delas vi in i hudtyp 1-6. En rekommenderade soltid finns för alla hudtyper. Följ och anpassa den rekommenderade soltiden efter din hudtyp och hur solkänslig du är. Läs mer om solarium hudtyper.
  • Inte sola mer än den rekommenderade soltiden för din hudtyp ifall det är första gången du ska sola i ett drop-in solarium. Överväg att sola mindre den rekommenderade tiden första gången.
  • Följ solningsschema eller bruksanvisning som finnas tillgänglig vid solariet.
  • Se affisch med råd vid solariesolning som finns varje solariebädd. Följ råden
  • Använd ögonskydd som finns gratis vid varje liggsolarium eller solarieglasögon för dig som ska sola i ståsolarium.
  • Undvik att sola ifall du har solat ute i solen samma dag
  • Undvik att sola ifall det har gått mindre än två dygn sedan du senast solade.
  • Inte sola så att huden blir röd efteråt.
  • Inte sola i förebyggande syfte inför en utlandsresa. Det går inte att grunda ett solskydd mot skador från den naturliga solen genom att sola i solarium. Använd solskydd när du är ute i solen på utlandsresan.
  • Om födelsemärken börjar klia, blöda, förändras eller växa efter att du har solat solarium så ska du uppsöka en läkare.

Sola solarium första gången

Vad ska man tänka på ifall man ska sola solarium första gången? Utöver de tips och råd som vi har angett ovan så ska du använda sunt förnuft i första hand. Nästan alla råd och tips är generella och är kanske inte är tillämpliga i ditt fall eller din hudtyp. Det är bara du som vet hur din hud ser ut och vad kropp klarar av. Har du ljus och känslig hud eller har många eller stora födelsemärken ska du vara extra försiktig när ska sola i solarium.

Om du ska sola första gången och är osäker så rekommenderar vi att du är extra försiktig. Det är bättre att vara extra försiktig första gången och dra ned på den rekommenderade soltiden för din hudtyp så du slipper utsätta dig för onödiga risker. Prova dig fram genom att sakta öka soltiden till den rekommenderade så att du hittar rätt soltid för din hudtyp. Läs mer om vad du ska tänka på ifall du ska sola för första gången

Sola solarium hur ofta?

Sola solarium hur ofta? Hur ofta ska man sola i solarium? Hur ofta kan man sola i solarium? Detta är väldigt individuellt och beror i första hand på dig och din hudtyp. En del har rätt hudtyp och pigment som gör att de blir brunna snabbt och behöver inte sola så ofta. Andra har inte det och behöver oftast korta ned sin soltid men sola oftare för att bli brunna. Läs mer om hur ofta man ska och kan sola i solarium.

Sola solarium hur länge

Sola solarium hur länge? Det här är heller ingen lätt fråga att besvara generellt då vi alla har olika hudtyper och tål olika mycket. Det viktigaste är att följa de allmänna råd och tips som angetts ovan. Kolla vad den rekommendera soltiden är för din hudtyp. Om du vet med dig om att du har känslig hud så ska du dra ned på tiden första gången. Läs mer om hur länge man ska och kan sola i solarium.

Fördelar med att sola solarium

Det finns många fördelar med att sola solarium. Några av fördelarna med solariesolning är att det ökar välbefinnandet, stärker kroppens immunförsvar, gör att man ser friskare ut, bra för oren hud (akne och andra hudåkommor), lindrar vid stela leder och muskler och ökar bildandet av D-vitamin som har många positiva fördelar. Här kan du läsa mer om fördelarna med att sola i solarium.

Sola solarium före efter

Ska man sola solarium före eller efter att man gör olika saker. En av de klassiska frågorna brukar vara ifall man ska duscha före eller efter att man har solat eller sola före eller efter tränat på ett gym. I korthet kan vi säga att i det flesta fall så handlar det mer om hygien snarare än att det påverkar solbrännan.

Sola solarium före eller efter dusch?

Tro det eller ej så är detta en vanlig fråga vi brukar få. Det är också en fråga som engagerar många och alla verkar ha ett svar. Det har varit så mycket diskussioner kring huruvida man ska duscha innan eller efter att man har solat solarium. I korthet kan vi säga att duschandet inte påverkar solbrännan så du kan duscha före eller efter. För dig som vill fördjupa dig i ämnet kan läsa mer om på duscha efter solarium här.

Sola solarium före eller efter gym?

Huruvida du solar solarium före eller efter att du tränat på gymmet påverkar inte din solbränna. Det här är det klassiska exemplet på en hygienfråga. Ska man sola före gymmet och träna svettig? Ska man gå efter gymmet och lägga sig svettig i solariebädden?

Vilket är värst brukar den vanliga frågan vara? I samtliga solarium finns en sprayflaska med rengöringsmedel och torkpapper. Du rengör bädden innan du lägger dig och solar och när du är klar så rengör du bädden efter dig. Vet du med dig om att du är en person som svettas mycket så rekommenderar vi att du tar med dig en handduk. Då kan du torka av dig innan du tar på dig kläderna så slipper du tänka på att du har svettats och kanske måste “träna äcklig”. Därutöver finns papper som du kan använda för att torka av dig ifall du glömt handduken.

Sola solarium farligt

Sola solarium farligt? Är det farligt att sola solarium? Att sola i drop-in solarium är inte farligt ifall man följer de råd och tips som finns för olika hudtyper. Däremot så är överdriven och felaktig solning är farligt både i den naturliga solen och i solarium. Det är även farligt att sola ute ifall man inte smörjer kroppen med solskydd. Här går vi igenom exempel på frågor som vi brukar få rörande huruvida det är farligt att sola solarium när man är förkyld, gravid och före eller efter att man har tatuerat sig.

Sola solarium gravid

Sola solarium gravid? Kan man sola solarium när man är gravid? Ja, man kan sola när man är gravid. I korthet kan man säga att det inte är farligt att sola när man är gravid så länge man inte överdriver och solar felaktigt. Läs mer om att sola solarium när man är gravid här.

Sola solarium förkyld

Sola solarium förkyld? Kan man sola solarium när man är förkyld? I korthet kan man säga att det inte är farligt att sola när man är förkyld så länge man inte överdriver och solar felaktigt. Läs mer om att sola solarium när man är förkyld här.

Sola solarium före efter tatuering? I korthet kan man säga att det inte är att rekommendera att sola efter att man har tatuerat sig. Läs mer om att sola före och efter att man har tatuerat sig här.

Sola solarium regler och lagar

Det finns även lagar och solarium regler och föreskrifter som måste följas av både oss som driver drop-in solarium och dig som solkund. Den myndighet som har ett samlat ansvar är Strålsäkerhetsmyndigheten medans tillsynen utövas av kommunerna.

Strålsäkerhetsmyndighetens särskilda regler för solarier

Strålsäkerhetsmyndighetens har tagit fram särskilda regler för solarier. Dessa sammanfattas av myndighetens affisch med råd vid solariesolning som finns bredvid varje solariebädd. Solarieråden följer Världshälsoorganisationen (WHO) rekommendationer och en europeisk standard för säkrare användning av solarier.

18-årsgräns för att sola solarium

En lag har trätt i kraft som innebär att man måste vara 18 år för att sola i obemannade solarium från och med den 1 september 2018. Inom kort kommer tydliga skyltar om åldersgräsen att finnas uppsatta på våra solarium. Vid tillfället så håller vi på att ta fram en tekniska lösning för ålderskontroll så vi kan förvissa oss om att varje solkund har fyllt 18 år.

Avrådan från att sola solarium

Barn och ungdomar under 18 år, personer med ljus och känslig hud och personer som har många eller stora födelsemärken bör undvika från att sola i solarium. När lagen trätt ikraft så kommer personer under 18 år inte att kunna sola i våra solariumanläggningar.