Hur solar man solarium säkert?

Några frågor som dyker upp när man ska sola solarium är bland annat hur man solar solarium säkert, hur länge bör man sola solarium första gången och hur ofta ska man sola solarium. Nedan ska vi försöka besvara några av de vanligaste frågorna så att du vet vad du ska göra för att sola solarium säkert på bästa sätt.

Sola solarium första gången hur länge? Max 6 min!

Hur länge kan man sola solarium första gången? Vårt svar och tips på hur länge man bör/kan sola solarium första gången följer branschens riktlinjer och rekommendationer. En av anledningarna är pga att svaret på hur länge ska man sola solarium eller hur länge bör man sola solarium varierar från person till person och är i första hand beroende av vilken hudtyp du har och sedan är det väldigt individuellt. Ju känsligare hudtyp desto försiktigare bör du vara med att sola solarium.  Sola inte solarium i mer än sex minuter första gången oavsett hudtyp. Se nedanstående exponeringsschema för vad som är generella riktlinjer för olika hudtyper.

Solarium hudtyper – Exponeringsschema soltid

Sola solarium säkert - Solarium hudtyper - Exponeringsschema soltid

Här kan du läsa mer om solarium hudtyper.

Sola solarium hur ofta och länge?

Hur länge bör man sola solarium? Hur ofta bör man sola solarium?

  • Anpassa tiden i solariet efter din hudtyp och hur solkänslig du är. Överskrid inte den rekommenderade soltiden!
  • Var noga med att följa det solningsschema eller den bruksanvisning som ska finnas tillgänglig vid solariet.

Tänk på att alla rekommendationer är generella och utgår ifrån olika hudtyper. Dock är du den enda som faktiskt vet hur din hud reagerar efter en solning. Utgå ifrån de rekommendationerna men känn efter och kolla att allt står rätt till. Ifall det inte känns bra efter en solning så ska du dra ned på soltiden och kanske överväga att inte sola solarium alls oavsett vad de generella rekommendationerna säger om din hudtyp. Extra viktigt att tänka på oavsett hudtyp:

  • Sola aldrig så att huden blir röd efteråt.
  • Sök läkare om dina födelsemärken börjar klia, blöda, förändras eller växa.

Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer

Strålsäkerhetsmyndighetens affisch med råd vid solariesolning finns intill varje solariebädd. Råden följer rekommendationer från Världshälsoorganisationen (WHO) och en europeisk standard för säkrare användning av solarier.

Klicka här (för solarieanvändare) för mer info.